YOGASTIJLEN

Alignment

Alignment yoga is een vrij concrete vorm van yoga waarbij je leert hoe je zo goed mogelijk voor je lichaam kan zorgen en deze soepel, sterk en ontspannen kan houden. Het gaat veel over leren vertrouwen op je eigen ervaring en respect hebben voor het tempo waarop je iets leert. Soms gaat dat heel snel en soms frustrerend langzaam. De focus ligt op sterke benen, het ontwikkelen van soepele en sterke schouders en een soepele rug die ontspannen rechtop kan staan. In de lessen leer je wat je kan doen met stress in je lichaam en je ziet vaak een opwaartse spiraal ontstaan naar een meer ontspannen lichaam.

Ashtanga

Ashtanga Vinyasa yoga bestaat uit een reeks van vaste dynamische yogaposes die vlot op elkaar volgen, in combinatie met ademhalingstechniek. Bij deze vorm van yoga ontwikkel je lenigheid, sterkere spieren, stamina en innerlijke rust. Naast dat je ruimte vindt in je lichaam en je je houding verbetert, kom je ontspannen en vol energie uit de les. Ashtanga is er voor iedereen, je hoeft niet lenig te zijn en ook niet sterk, je hoeft alleen maar je matje uit te rollen.

Hatha Flow

In de Hatha Flow ga je in vloeiende en natuurlijke bewegingen door de asana’s (houdingen) heen zonder te forceren. Door soms een asana wat langer aan te houden geef je het lichaam de kans om te voelen en te ervaren. De lichamelijke prestatie is niet belangrijk, de focus ligt juist op de concentratie, adem en het vinden van ontspanning tijdens de inspanning. Dit helpt om alert te blijven en de doorbloeding te stimuleren waardoor je na de les helder en fit jouw dag kan vervolgen.

Inner Axis

Inner Axis is geen eigen yogastijl, maar een door Max Strom samengestelde combinatie van ademoefeningen, yogahoudingen, qigong, visualisaties en ontspanningstechnieken. Samen hebben deze een kalmerende werking op het zenuwstelsel (effect: ontspanning), versterken en versoepelen ze het lichaam (effect: vitalisatie) en kunnen ze helpen om in het lichaam vastgezette emoties weer in beweging te brengen (effect: heling). Dit kan bijdragen aan de vermindering van stressklachten, angst en slaapproblemen. De lessen zijn laagdrempelig en toegankelijk voor elk niveau en elke leeftijd. Het tempo is rustig en biedt de mogelijkheid om diep gevoeld contact te maken met het eigen lichaam.

Inner Dance Yoga

De les begint met een opwarming door middel van Qi Gong oefeningen: zachte maar krachtige bewegingen die je helpen landen in je lijf en die het geleidelijk doen openen en doorstromen. We zullen vervolgens samen ademen en vanuit deze bewegingen het lichaam langzaamaan de vrijheid geven om te doen wat wil doen, op muziek. Iedereen kan meedoen. Je hoeft niets te kunnen en ook niets te doen wat je niet wilt. Ik zal je wel uitnodigen om iets nieuws te proberen, omdat daar onze groei en ontwikkelingsmogelijkheden nu eenmaal liggen. We eindigen met een lange eindontspanning waarin je lichaam in diepe rust alles kan integreren wat het heeft gedaan.

Iyengar

In een Iyengar yogales ligt de nadruk op de functie en de vorm van het lichaam. De les richt zich op de ontwikkeling van kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en balans. Met behulp van rekwisieten zoals touwen, blokken en stoelen kan de student de juiste uitlijning bereiken, ongeacht leeftijd en fitnessniveau. De rekwisieten helpen spanning en letsel te voorkomen. Geweldig voor alle niveaus.

Restorative Iyengar

Restorative Iyengar Yoga is geschikt voor alle leeftijden en gezondheidsklachten. In deze les wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals dekens, kussens, kurkblokken en riemen om chronische en diepgewortelde spanningen in het lichaam te verminderen. Houdingen worden gedurende langere tijd passief en comfortabel vastgehouden, denk aan houdingen als eenvoudige voorwaartse buigingen, ondersteunde achterwaartse buigingen en inversies, zachte draaiingen en meer. In deze les is er ruimte voor de student om de aandacht naar binnen te keren en in zijn of haar natuurlijke ritme te ademen. De houdingen kunnen helpen bij het creëren van een kalme en herstellende gemoedstoestand.

Slow Flow

De Slow Flow is een Vinyasa gebaseerde les, waarin de asana’s in vloeiende bewegingen met elkaar worden verbonden. Er wordt een rustig tempo aangehouden waardoor er ruimte is om met aandacht naar binnen te keren en op meditatieve wijze door de bewegingen heen te gaan. De oefeningen worden laag bij de mat uitgevoerd in voornamelijk zittende en liggende houdingen. Tussendoor worden er een aantal restoratieve houdingen aangenomen, waarbij je een langere tijd in een ontspannen, maar rekkende houding blijft liggen of zitten. Het langzame karakter van de les staat niet gelijk aan dat de les makkelijk is. Juist door sommige houdingen traag uit te voeren worden ze extra uitdagend. De les is geschikt voor alle niveaus.

Vinyasa

Vinyasa yoga is een creatieve vorm van yoga waarbij de asana’s (lichaamshoudingen) in vloeiende bewegingen met elkaar worden verbonden. Hierdoor ontstaat er een bijna continue flow aan beweging. Het is een dynamische vorm van yoga, waarbij elke beweging wordt ondersteund door de ademhaling. Het tempo en de intensiteit kunnen variëren per docent en per les, hierdoor kan een Vinyasa les zowel een rustgevend als een activerend karakter hebben.

Yin Yoga

Yin Yoga is een combinatie van Hatha Yoga en TCM (traditioneel Chinese geneeskunde) gericht op de diepe bindweefsels van het lichaam – de ligamenten, gewrichten, botten en diepe fascia-netwerken. Het doel is om de circulatie in de gewrichten te vergroten en de flexibiliteit te verbeteren. Een Yin les bestaat meestal uit een reeks passieve (vloer)posities die 3 tot 5 minuten worden vastgehouden. Yin yoga gaat over het creëren van ruimte op fysiek, emotioneel en energetisch niveau. Het is een trage en statische les met veel ruimte voor ademwerk en mindfulness. Vaak luisteren we wel naar opvallende signalen die het lichaam afgeeft, zoals hoofdpijn, rugpijn en buikklachten. Je lichaam heeft je zoveel meer te vertellen. Binnen de wereld van yin yoga leer je te luisteren naar je fluisterende subtiele en unieke lichaam. Kleine sensaties opmerken. Wat vertellen de subtiele signalen van jouw lichaam aan jou?

Yin_Yang

Deze les combineert twee stijlen van yoga in één oefening waarbij het yin wordt gemengd met het yang. Yin houdt de poses vast, resulterend in een zachtheid en ontspanning; Yang is een dynamische reeks met focus en actie. Yin is de stilte en werkt op de diepere bindweefsels rond organen en gewrichten, terwijl de yang zich richt op beweging en kracht in het lichaam. In deze les zul je een innerlijk evenwicht vinden. Het is geschikt voor alle niveaus.

Yogalates

Yogalates combineert de yogafocus op verbeterd bewustzijn van geest en lichaam, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en balans, met Pilates-technieken om de houding te verbeteren en een sterke, stabiele basis voor beweging te creëren. In sommige lessen wordt er gewerkt met een thema, dan doen we meer houdingen die hierbij passen. We doen bijvoorbeeld de maangroet wanneer de les tijdens de volle maan plaatsvindt. Kan je moeilijk kiezen tussen yoga en Pilates? Dan is Yogalates een goede les voor jou: best of both worlds!

Alignment

LEES MEER OVER ONZE WORKSHOPS…