YOGADOCENTEN

Ontmoet onze docenten, hun achtergrondverhalen, motivatie en ervaring.

Foto's yogastijlen (8)

Ik ben een kleine vijftien jaar geleden begonnen met retraites, toendertijd naar aanleiding van de mindere ervaringen in mijn leven als liefdesverdriet of verlies. Dat varieert inmiddels van mezelf een weekend in een klooster onderbrengen tot jaarlijkse 8 of 14 daagse vipassana retraites. De laatste jaren heb ik mij meer toegespitst op compassie en vriendelijkheid in meditaties. Zo kwam ik ook op de trainersopleiding Mindfulness Based Compassionate Living, zoals gegeven door Frits Koster en Erik van den Brink. Dit voegt voor mij een diepere (mede)menselijke laag toe aan de mindfulness en brengt het dichter bij ons dagelijkse leven, en dan specifiek voor het omgaan met de lastige aspecten daarvan. Naast dit alles werk ik als organisatieadviseur voor grote organisaties, hou ik van natuur/dansen/rollenspellen/vechtsporten, en woon ik samen met Annick en Eli in Bilthoven.

Annabel

Annabel komt uit Barcelona en al toen ze klein was, had ze een passie voor de ontwikkeling van het lichaam en hoe het werkt. Ze begon in 2008 aan de drie jarige Iyengar yoga opleiding. Yoga staat voor Annabel voor plezier en ze kan er erg van genieten. In het begin genoot ze met name van de fysieke effecten zoals kracht, flexibiliteit, energie en de revitalisering van haar lichaam. Vervolgens realiseerde ze zich dat yoga haar ook een staat van rust en mentale sereniteit biedt. Haar passie voor de ontwikkeling van het bewustzijn via het lichaam geeft ze vorm door middel van yoga en ook door dans. Annabel is een open en vrolijk persoon en als docent ze geeft met plezier les, met veel persoonlijke aandacht voor haar studenten.

Foto's yogastijlen (9)

Na het jarenlang beoefenen van diverse vormen van yoga, waaronder Ashtanga en Hot Yoga, en steeds meer verdieping in de Pranayama en Yoga filosofie ben ik in 2019 de docentenopleiding gaan doen en met veel plezier in 2020 ook les gaan geven. Sinds 2023 geef ik naast Ashtanga ook les in Hatha Somatic.

Ashtanga is een zo nu en dan intensieve yogavorm waarbij ademhaling een belangrijk onderdeel is. De Hatha Somatic opleiding heb ik gevolgd bij mijn docent Liliana Nuño. Hatha Somatic gaat dieper in op het vinden van de juiste balans tussen aanspanning en ontspanning, bewustwording van je houding en je vaste patronen in bewegen en het zonodig aanpassen ervan. Mijn lessen zijn toegankelijk voor iedereen, de oefeningen kunnen worden aangepast naargelang je niveau.

Naast yogadocente ben ik fysiotherapeut. Als fysiotherapeut weet ik als geen ander dat je lichaam niet altijd meewerkt en je zelfs aardig in de weg kan zitten. Als yogadocent heb ik veel baat bij mijn ervaringen als fysiotherapeut, maar ook andersom leert het je om holistisch te kijken. Yoga leert je over je ademhaling, bewustwording van je houding, ontdekken wat de juiste balans is tussen aan- en ontspanning. Ik ben het gewend om te improviseren in mijn lessen en naar een oplossing te zoeken als iets niet gaat zoals je wil, uitgaande van wat wel kan in plaats van wat niet goed lukt.

Foto's yogastijlen (1)

Ik ben Annick, en naast yogadocent ben ik van beroep diëtist en voedingswetenschapper. Naast mijn werk doe ik graag aan krachtsporten zoals calisthenics, boulderen en pole fitness. Ik heb het altijd lastig gevonden om echt te ontspannen en eis veel van mezelf. Yoga heeft mij geholpen meer tot rust te komen in mijn hoofd en lijf, en helpt me beter omgaan met stress en spanning. Yoga kan en zal voor iedereen wat anders betekenen. Voor mij is yoga een filosofie en levenshouding, waarbij je oefent in mindfulness, verlangzamen, contact maken met je eigen lichaam, zelfliefde, acceptatie, loslaten en het ontwikkelen van een vriendelijke houding naar jezelf en de wereld om je heen. Juist wanneer je druk bent, veel in je hoofd zit, zelf niet kunt verlangzamen, maar wel voelt dat dit moet, wil ik je uitdagen op de mat te komen. Ik geef het liefst hatha en vinyasa yogalessen, waarbij er aandacht is voor rust, ademhaling, kracht, flow en mobiliteit.  

foto Antoinette 1718 (002)

Mijn naam is Antoinette, ik heb diverse yoga opleidingen gedaan in Nederland en in het buitenland (oa. hatha, vinyasa, raja en yin yoga teacher training) en ben sinds 2014 gediplomeerde docente. In 2017 heb ik tevens een Pilates opleiding gedaan. Daarna heb ik mijn kennis verdiept met meer dan 1000 uur aan opleidingen en workshops en bijna 8 jaar leservaring. De ontmoetingen op de mat, met jezelf, met de cursisten, het ontladen, het opladen, het verbinden, het leren en verder groeien, ik vind het helemaal fascinerend!

HILDE 2

Opgroeiend in een grote stad was het de yogaruimte waar ik me het prettigst voelde en veel van mijn tijd doorbracht. Yoga leerde en leert me nog steeds om mijn gevoel en intuïtie als leidraad te nemen voor de keuzes in mijn leven. In de lessen die ik inmiddels zelf verzorg staat (weer) leren voelen in het eigen lichaam centraal. Ik gebruik hiervoor de Inner Axis methode van Max Strom en de pareltjes die ik tegenkom in mijn andere passies, Qi Gong en dans.
Mijn doel is om je te helpen steeds meer de eigen wijsheid van je lichaam aan te boren. Zonder druk, adem voor adem. Zodat op den duur niet de yogaruimte, maar het lichaam zèlf de rustige, veilige plek wordt waar ontspanning ervaren kan worden. Hoe druk het erbuiten ook is.
Weet je heel welkom om samen te oefenen!

IRENE square

Irene geeft al enkele jaren yogalessen. Voor haar is yoga een geweldige manier om te ontsnappen aan het hectische tempo van de dag en om alle aandacht en tijd voor zichzelf te hebben. Dat is ook de basis voor haar yogalessen – focus op het kalmeren van de geest en volledig opladen. Het maakt niet echt uit hoe de houding er ‘uitziet’, maar wat de houding jou ‘brengt’!

KATE square

Kate is yogajuf sinds 2007. Ze startte als Vinyasa juf en stroomde in 2008 door naar Critical Alignment Yoga. Ze leerde dankzij yoga meer over zelfcompassie en hoe je concreet goed kan zorgen voor je lijf. De lessen zijn een mix van yoga, fysio en mindfulness met een flinke dosis humor.

Foto's yogastijlen (12)

Toen ik de ziekte van Parkinson bleek te hebben, ging ik op zoek naar een bewegingsvorm die bij mij past. Ik ontdekte yoga, niet alleen als fijne bewegingsvorm, maar ook als manier om weer bij mezelf te komen na een hectische tijd waarin ik veel te hard en te lang had doorgewerkt.

Om mezelf te verdiepen in yoga en de filosofie erachter verbleef ik twee maanden in een Ashram in India. Daar werd ik omgeschoold tot yogadocent. Sindsdien geef ik yogalessen aan mensen met een fysieke beperking, meestal mensen met Parkinson. Mijn wens is dat alle mensen met een beperking en Parkinson kunnen ervaren hoeveel profijt je kunt hebben van yoga.

Daarom heb ik in 2019 stichting Maryoga opgericht, met als grootste activiteit Yoga4Parkinson. Mijn missie: yoga dicht bij mensen met parkinson brengen. Om dit mogelijk te maken nodig ik yogadocenten die affiniteit hebben met de ziekte van Parkinson uit om zich te specialiseren in Yoga4Parkinson. In Nederland zijn dit inmiddels ruim 100 yogadocenten.

Foto's yogastijlen

Sinds mijn 20e heb ik verschillende vormen van yoga beoefend. Ik geloof ook dat een specifieke yogavorm past bij een (levens)fase. Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met yin yoga en voelde ik vrijwel direct dat dit een vorm is die ik zelf door wil geven. Sinds de zomer van 2022 krijgt dit avontuur steeds meer vorm na afronding van de yin yogaopleiding. Mijn yin yogales heeft altijd een thema, bij voorkeur passend in de tijd van het jaar. Ik vind het fijn om mensen tijdens de les te inspireren en meer mee te geven dan alleen de yogahoudingen. Naast het creëeren van een rust- en ontspanningsmoment stimuleer ik om de yogahouding te gebruiken om je unieke lichaam beter te voelen en toe te laten wat er aan de oppervlakte komt. Yin yoga is voor iedereen en dat vind ik zo mooi aan deze vorm van yoga!

Mieke

Yin yoga gaf Mieke een mooi balans in haar “drukke” zijn en leerde haar om soms zelfs een stapje terug te nemen en te luisteren naar lichaam en geest. Mieke heeft een passie voor yin yoga en zocht haar verdieping in de 200hr Yin Yoga opleiding waardoor ze nu haar passie met anderen kan delen.

index

Na het afronden van twee hoofdstudies aan het conservatorium in Maastricht en het uitvoeren en vooral lesgeven van gitaar en zang gedurende meer dan 20 jaar, ontdekte Sandra dat Ashtanga Yoga haar tweede passie was en kreeg ze de kans om ook docente te worden in zowel Power Yoga als Ashtanga Vinyasa Yoga. Intussen geeft ze ook les in hatha yoga en pilates, én lessen om op een verantwoorde en leuke manier goed en diep de spieren te strekken. Elke dag is voor haar een cadeautje, want ze kan altijd bezig zijn met haar 2 passies: muziek en sport…. met een brede lach.

sarah

Sarah heeft een voorliefde voor yoga met een dynamische flow, dus vandaar dat ze al snel bij vinyasa yoga terecht kwam. Naast yoga heeft Sarah ook in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt en geeft ze sinds 2019 ook yoga voor mensen met psychotraumaklachten. In Sarah haar lessen hoef je niks: het belangrijkst is om te gaan voelen waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Vera foto

Vera heeft yoga jaren geleden ontdekt als een fijne manier om uit het hoofd en in het lijf te komen en zo meer rust te vinden. Dat smaakte naar meer en nu yogaat ze bijna dagelijks, en als het kan, het liefst buiten. Inmiddels heeft ze zich verdiept in yoga en meerdere opleidingen gevolgd. Rustige en verzachtende vormen van yoga zijn haar favoriet om te ondersteunen in ontspanning, tot rust komen en herstellen. Ze geeft daarom met name Yin Yoga, en daarnaast zachte flow en Qi Gong. Daarbij geeft ze graag aandacht aan wat goed voelt voor jouw lijf en wat jij vandaag nodig hebt. De functie staat voorop en niet hoe het eruit ziet, samen met jou gaat ze op zoek naar houdingen en vormen die passen bij jou.

Foto's yogastijlen (4)

Zeliha’s yoga journey began about 10 years ago. She first experienced Hatha and Vinyasa yoga classes, then continued with regular Ashtanga practices. After feeling that her search for meaning in life was strengthened through yoga, she decided to specialize in yoga and share it with others. What started as a personal practice in 2014 transformed into a regular practice at Yoga Şala in 2017. After starting regular yoga practice, she completed her first yoga specialization program (Yoga Alliance Certified 200-hour) at Istanbul Yoga Şala and simultaneously began teaching hatha yoga sessions. She enjoys combining breathwork with Hatha Yoga sequences that range from dynamic to slower flows…..
Lifelong learning is Zeliha’s greatest passion…

TR: Zeliha’nın yoga yolculuğu yaklaşık 10 yıl önce başladı. Önce Hatha ve Vinyasa yoga derslerini deneyimledi, ardından düzenli Ashtanga pratikleriyle devam etti. Yoga sayesinde hayattaki anlam arayışının güçlendiğini hissettikten sonra yogada uzmanlaşmaya ve bunu başkalarıyla paylaşmaya karar verdi. 2014’te kişisel bir pratik olarak başlayan şey, 2017’de Yoga Şala’da düzenli bir pratik haline geldi. Düzenli yoga pratiğine başladıktan sonra, İstanbul Yoga Şala’da ilk yoga uzmanlık programını (Yoga Alliance Certified 200-hour) tamamladı ve aynı anda hatha yoga dersleri vermeye başladı. Dinamik akislardan, daha yavaş akışlara kadar uzanan Hatha Yoga serileriyle nefes egzersizlerini birleştirmeyi ve deneyimlemeyi seviyor.
Ömür boyu öğrenme, Zeliha’nın en büyük tutkusu…

Invaldocenten

Foto's yogastijlen

Voor Anita gaat haar yogareis hand in hand met haar reis van het moederschap. Ze begon Iyengar yoga te beoefenen na de geboorte van haar eerste kind, elf jaar geleden. Iyengar yoga hielp haar om de drukte in haar hoofd te verstillen, haar gemoedstoestand te verbeteren en de kracht en flexibiliteit in haar lijf op te bouwen. Nu, met een Iyengar docentenopleiding en vele internationale workshops achter zich, deelt ze met liefde de voordelen van Iyengar yoga met haar studenten.

Als docent blijft ze zich ontwikkelen door het volgen van workshops en reguliere yogalessen.

In haar lessen legt ze de focus op alignment: het correct uitvoeren van een houding met gebruik van diverse props, als ook het opbouwen van kracht en flexibiliteit. Ze wil haar studenten zowel nieuwsgierig als uitgedaagd houden in haar lessen. Anita is vriendelijk, zorgzaam en wil je graag helpen door het geven van uitgebreide uitleg en het aanbieden van alternatieve houdingen afhankelijk van de behoefte van de student.

Annemieke

Na 10 jaar yogabeoefening, filosofie- en mindfulnesscursussen en een Vipassana retreat vond Annemieke in de Inner Axis methode van Max Strom de handvatten om zichzelf écht tot rust te brengen. De inzichten en oefeningen die haar hielpen haar eigen slaapprobleem en stressklachten te verminderen, deelt zij nu met veel bevlogenheid met studenten. Met haar nuchtere lesstijl nodigt ze je uit in te checken, te vertragen en spanning los te laten.

Foto Katja

Nadat ik jarenlang Hatha Yoga volgde, ben ik overgestapt naar de Yin, waar ik rust, herstel en ontspanning vond in een periode waarin ik enorm “zoekende” was. Ik geloof erin dat Yin heel helend kan zijn; voor ons lichaam èn ons brein. Lichaam, geest en gevoel zijn in mijn ogen met elkaar verbonden en met Yin Yoga komt dat mooi samen. Het kan je helpen om je vitaal te (blijven) voelen in een wereld die veel van ons vraagt. Leren luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, kan je veel inzicht geven in hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Dat is ook wat ik met name in mijn lessen aan je mee wil geven; wat heb je nodig en hoe zorg je goed voor jezelf? In het dagelijks leven ben ik vitaal coach en gebruik ik de Yin Yoga om mensen meer in contact te laten komen met hun lichaam en gevoel, zodat ze weten wat ze nodig hebben om in hun kracht te komen staan.

Simeon

Hallo, ik ben Simeon. Yogadocent, onderwijskundige, liefhebber van mensen, natuur, wetenschap en muziek.

Ik begon met yoga uit pure noodzaak: tijdens een studentenbijbaan ging ik door mijn rug en moest er dus echt iets gebeuren. Ik had al een vage interesse voor Oosterse filosofie en was geen sportschool-type, dus is het yoga geworden. De oefeningen doen nog steeds hun werk en inmiddels zijn er heel wat positieve effecten bij gekomen! Mijn enthousiasme leidde tot het volgen van een 200-uur hatha-yogadocentenopleiding, die ik in 2017 afrondde.

Hoewel ik enthousiast was over verschillende vormen van yoga voelde ik dat de Iyengar-methode het beste werkte voor mij. De nauwkeurige aanwijzingen en uitdagende oefeningen zorgden voor de focus die ik nodig had om de aandacht naar binnen te richten. Geïnspireerd begon ik in de zomer van 2019 aan de driejarige verdiepingscursus en teacher training bij iYoga Utrecht onder mentoraat van Hiske van der Meulen. In 2022 heb ik het examen afgelegd en het certificaat voor level 1 behaald.